FB TA

#statiunea_murfatlar

Image Alt

BIOVINE

Exploatarea biodiversitatii în sistemele viticole pentru a reduce daunele provocate de dăunători și utilizarea pesticidelor și pentru a spori furnizarea de servicii ecosistemice

Contract: 3/2018

Perioada de derulare: 03.2018-02.2021

 

Proiect finantat prin programul H2020  ERA-net,  co-fondul CORE ORGANIC si co-fondul Comisiei Europene

Site-ul proiectului: www.biovine.eu

Abstract: BIOVINE își propune să dezvolte noi sisteme viticole bazate pe o diversitate crescută a plantelor în cadrul viilor (de exemplu, acoperirea culturilor) prin plantarea de specii de plante selectate pentru controlul artropodelor, dăunătorilor din sol (oomicete, fungi, nematode) și patogenilor foliari.

Loturile experimentale sunt situate în podgoria Murfatlar, plantate cu soiul Feteasca neagra, la distanțe de plantare 2,2 x 1,1 m, având sistemul de formare Guyot pe semi-trunchi (Figura 4). Destinația strugurilor este pentru vinurile de calitate superioară de origine controlată – DOC Murfatlar.

 

Scop:

Dezvoltarea de noi sisteme viticole bazate pe creșterea diversității speciilor de plante și a funcționalității din cadrul viilor  (de exemplu utilizarea covorului vegetal) precum și din jurul acestora (de exemplu garduri vii, zone cu vegetație).

 

 

 

Rezultate scontate

Prin plantarea speciilor de plante capabile să contribuie la controlul, reducerea pagubelor produse de dăunători, reducerea utilizării pesticidelor, se vor genera noi servicii ecosistemice care vor fi puse la dispozitia viticultorilr din sistemul ecologic..

 

 

 

Coordonator proiect: Universitatea Catolica Sacro Cuore Piacenza – Italia

Parteneri: AGROSCOPE – Elvetia, Institutul Agrocnomic Slovenia, Universitatea Politehnica Valencia- Spania, INRA Dijon- Franta si SCDVV Murfatlar- Romania

Responsabil proiect Romania Dr. Biolog Aurora Ranca