Exploatarea biodiversitatii în sistemele viticole pentru a reduce daunele provocate de dăunători și utilizarea pesticidelor și pentru a spori furnizarea de servicii ecosistemice
Contract: 3/2018
Perioada de derulare: 03.2018-02.2021
Proiect finantat prin programul H2020 ERA-net, co-fondul CORE ORGANIC si co-fondul Comisiei Europene
Site-ul proiectului: www.biovine.eu
Scop:
Dezvoltarea de noi sisteme viticole bazate pe creșterea diversității speciilor de plante și a funcționalității din cadrul viilor (de exemplu utilizarea covorului vegetal) precum și din jurul acestora (de exemplu garduri vii, zone cu vegetație).
Rezultate scontate
Prin plantarea speciilor de plante capabile să contribuie la controlul, reducerea pagubelor produse de dăunători, reducerea utilizării pesticidelor, se vor genera noi servicii ecosistemice care vor fi puse la dispozitia viticultorilr din sistemul ecologic..
Abstract: BIOVINE își propune să dezvolte noi sisteme viticole bazate pe o diversitate crescută a plantelor în cadrul viilor (de exemplu, acoperirea culturilor) prin plantarea de specii de plante selectate pentru controlul artropodelor, dăunătorilor din sol (oomicete, fungi, nematode) și patogenilor foliari.
Loturile experimentale sunt situate în podgoria Murfatlar, plantate cu soiul Feteasca neagra, la distanțe de plantare 2,2 x 1,1 m, având sistemul de formare Guyot pe semi-trunchi (Figura 4). Destinația strugurilor este pentru vinurile de calitate superioară de origine controlată – DOC Murfatlar.
Coordonator proiect:
- Universitatea Catolica Sacro Cuore Piacenza – Italia
Parteneri:
- AGROSCOPE – Elvetia
- Institutul Agrocnomic Slovenia
- Universitatea Politehnica Valencia- Spania,
- INRA Dijon- Franta
- SCDVV Murfatlar- Romania
Responsabil proiect Romania
- Dr. Biolog Aurora Ranca