Vocatia podgoriei si a statiunii
Experienta si practica au aratat ca vocatia podgoriei si indeosebi a centrului Murfatlar este obtinerea vinurilor albe, roze si rosii seci, demiseci si demidulci. Principalele soiuri pentru obtinerea vinurilor de mare marca, de tip Murfatlar sunt - pentru vinuri albe: Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tamaioasa Romaneasca, Columna; pentru vinuri rosii: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Feteasca Regala, Feteasca Neagra si Mamaia.
![](https://statiuneamurfatlar.ro/wp-content/uploads/2020/05/poza13.jpg)
Cadrul natural
Plantatiile viticole sunt amplasate pe platouri cu maluri tesite, versanti cu pante line si expozitii predominant sudice si sud-vestice. In partea de sud a teritoriului acestea sunt traversate de vechea Vale Carasu, actualul Canal Dunare-Marea Neagra. Altitudinile plantatiilor variaza intre 50-80 m.
![](https://statiuneamurfatlar.ro/wp-content/uploads/2020/05/poza14.jpg)
Climatul are caracterul continental excesiv dat de contrastul deosebit de pronuntat dintre iarna si vara. Bilantul termic global inregistreaza valori de 4200 0C - suma gradelor de temperatura, din care numai in perioada de vegetatie a vitei de vie insumandu-se 3500 0C. Ariditatea specifica centrului viticol Murfatlar, caracterizat prin 450 mm precipitatii anuale din care doar jumatate cad in perioada de vegetatie, este accentuata de vanturile frecvente - aproape zilnice.
Tipul dominant de sol este ,,cernoziom calcaric``, bogat in carbonati. Textura este mijlocie, procentul de humus variind intre 1,8 - 3%.
![s](https://statiuneamurfatlar.ro/wp-content/uploads/2018/12/our-estate-img-2.jpg)