Sistem complex, integrat pentru optimizarea tehnologica si valorificarea superioara a subproduselor vitivinicole VINIVITIS
Contract nr. 4PCCDI ⁄ 2018
Perioada de derulare: 03.2018 – 12.2020
Site-ul proiectului : https://icia.ro/2018/11/15/sistem-complex-integrat-pentru-optimizarea-tehnologica-si-valorificarea-superioara-a-subproduselor-vitivinicole-vinivitis/
Proiectul raspunde solicitarilor SC JIDVEI SRL si SC COTNARI SA care au mai multe probleme cu care se confrunta: biomasa subprodus rezultata in procesul tehnologic al plantatiei de vita-de-vie si tehnologiile aplicate in cultura vitei-de-vie (fitosanitare, erbicidare si colectare biomasa) astfel incat sa rezulte economii materiale, solul sa fie protejat iar produsul final, strugurii, sa fie cat mai putin „agresat’” si sa rezulte o biomasa colectata de calitate superioara. SC TEHNOFAVORIT SA Bontida, SC RIELA ROMANIA SRL Bontida si SC PHENALEX SRL Oradea doresc diversificarea gamei de produse prin modernizarea celor existente/ introducerea de noi produse.
Temă: realizarea unui sistem integrat de recuperare biomasa rezultata ca subprodus in explotatiile viticole: logistica de recoltare, depozitare si transport, intr-un mod nou si inovator, printr-o abordare holistica, cu analiza tuturor elementelor implicate in intregul lant tehnologic si elaborarea strategiei nationale pentru valorificarea potentialului viticol ►elaborarea Strategiei de valorificare a potentialului vitivinicol romanesc
Obiective:
- Valorificare superioara a biomasei subprodus rezultat in cultura vitei-de-vie:
- valorificarea energetica a biomasei subprodus din exploatatiile viticole, fiind propuse: realizare tehnologie de obtinere bioetanol + bioetanol + combustibil pentru cogenerare
- valorificarea biomasei (tescovina, frunze, mladite) pentru obtinere de produse cosmetice (apa de gura + pasta de dinti)
- Tehnologia culturii – Sistem complex, integrat pentru optimizare tehnologica:
- tehnologie + masina imbunatatita pentru aplicarea tratamentului fitosanitar (contine un modul original pentru aplicarea tratamentului)
- tehnologie + masina de erbicidare termica
- sistem recuperare biomasa (colectare + transport + depozitare + uscare + prelucrare)
- Valorificare competente la nivelul consortiului:
- absorbtia de cecuri B pentru valorificarea/imbunatatirea competentelor/ resurselor umane si materiale existente la nivelul consortiului
- Elaborarea Strategiei nationale pentru valorificarea superioara a potentialului vitivinicol al Romaniei
Cordonator proiect: INCDO-INOE 2000, Bucuresti si Filiala din Cluj-Napoca, (icia.ro) Coordonator si Responsabil Proiect 1
Parteneri: 6
-
- Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, UTCN, Cluj-Napoca, (utcluj.ro) Partener si Responsabil Proiect 2
- Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, USAMV, Cluj-Napoca, (usamvcluj.ro), Partener si Responsabil Proiect 3
- Universitatea de Medicina si Farmacie, „Iuliu Hatieganu” Facultatea de Farmacie UMF, Cluj-Napoca, (umfcluj.ro), Partener si Responsabil Proiect 5
- Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, „Ion Ionescu de la Brad” USAMV, Iasi, (uaiasi.ro), Partener
- Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie, SCV Murfatlar, (statiuneamurfatlar.ro) Partener si Responsabil Proiect 4
- Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”, ASAS, Bucuresti, (asas.ro), Partener