FB TA

#statiunea_murfatlar

Image Alt

Rapoarte stiintifice

Raport activitate cercetare-dezvoltare

Valorificarea rezultatelor cercetarii stiintifice a cuprins doua aspecte complementare: popularizarea acestora in publicatii de specialitate nationale si internationale si implementarea noilor creatii biologice, a noilor tehnologii si produse la unitatile cu profil viti-vinicol din zona de influentă a statiunii.

In domeniul ameliorarii si producerii de material saditor viticol

Cercetatorii statiunii au brevetat patru soiuri de vita-de-vie: Columna, Cristina, Mamaia si Aurana, au omologat sase clone: Pinot gris 13 Mf, Chardonnay 25 Mf, Afuz Ali 25 Mf, Feteasca neagra 9 Mf., Cardinal 74 Mf., Italia 93 Mf. Si Muscat hamburg 32 Mf.
Soiurile Columna si Mamaia au fost medaliate cu medalii de aur in cadrul Salonului de Inventica EUREKA 1999 organizat la Bruxelles.
Statiunea gestioneaza plantatii mama furnizoare de coarde altoi din categoriile biologice BAZA (0,5 ha) si CERTIFICAT (8,5 ha) precum si 10 ha plantatii furnizoare de butasi de portaltoi categoria CERTIFICAT, esentiale in producerea de material saditor viticol de inalta calitate biologica si genetica, material care sta la dispozitia tuturor celor care doresc sa infiinteze plantatii viticole noi.

In domeniul tehnologiilor in viticultura

Statiunea detine doua loturi demonstrative (5 ha) de aplicare a tehnologiei de cultivare a vitei-de-vie in conditii de stress hidric (Brevet de inventie nr 121979/30.10.2008).
Pe o suprafata de 20 ha de poligon experimental sunt studiate sisteme agro-biologice inovative de cultivare a vitei-de-vie cu consumuri energetice minime. Anual prin intermediul vizitelor tehnice organizate la sediul statiunii, fermierii mentin contactul cu elementele de noutate furnizate de cercetatorii nostri.
Pe loturile demonstrative cultivate in sistem ecologic certificat (45 ha), de fac cunoscute exigentele acestui sistem de cultivare, dar si beneficiile acestuia (sociale, de protectie a mediului, pecuniare – sistemul de subventii) (Brevete de inventie nr 129327/29.05.2015 si 129328/30.04.2015).
Prin statutul unic de institutie care autorizeaza proiectele de infiintare de plantatii viticole in Dobrogea, statiunea tine permanent legatura cu viticultorii din zona, sfatuindu-I in ceea ce priveste alegerea corecta a soiurilor care se vor planta cat si in ceea ce priveste amplasarea si organizarea plantatiei, a abordarii tehnologiei de cultivare.

In domeniul protecției sănătății viței-de-vie

In mod direct sau in coordonarea ICDVV Valea Calugareasca au fost testate in ultimii 20 ani, peste 75 produse fitosanitare de combatere a bolilor si daunatorilor vitei de vie (din tara si din import), stabilindu-se eficacitatea acestora, dozele optime de aplicare, compatibilitatea cu alte produse de combatere. Rezultatele obtinute au fost valorificate sub forma de recomandari la toate unitatile cu profil viticol din tara si la micii producatori privati.
O preocupare de baza a laboratorului a constat in monitorizarea anuala a starii fotosanitare din podgoria Murfatlar (aproximativ 7.000 ha) si elaborarea buletinelor de prognoza si avertizare pentru combaterea bolilor si daunatorilor vitei de vie.

In domeniul tehnologiilor de prelucrarea strugurilor

Stabilirea momentului optim de declansare a culesului strugurilor si dupa caz a oportunitatilor aprobarii procedeelor de imbogatire a recoltei la nivelul podgoriei Murfatlar (apox 7.000 ha).
Executarea anuala a “Cazierul vinurilor” in vederea amprentarii acestora – reprezinta o cercetare interdisciplinara deosebit de importanta pentru stabilirea cu acuratete a originii si tipicitatii vinurilor. Gama de analize efectuate in dinamica pastrarii si invechirii (la cate 15 vinuri din soiurile cele mai raspandite in Dobrogea), caracterizeaza vinurile din fiecare an de recolta, calitatea lor, potentialul biologic al soiurilor, punerea in valoare datorita conditiilor ecologice in care se dezvolta planta.
In cadrul statiunii exista o vinoteca – colectie de vinuri cu o vechime incepand cu anul 1950 – obiect de studiu pentru cercetare dar si prilej de a ne mandri, la diferite concursuri nationale sau internationale, cu istoria calitatii vinurilor de Murfatlar. Numai in ultimii doi ani, vinurile de colectie au obtinut cinci medalii de aur si doua mari medalii de aur.

Daca vrei sa te ajutam, scrie-ne si te vom contacta noi!

comercial@statiuneamurfatlar.ro