FB TA

#statiunea_murfatlar

Image Alt

Istoricul statiunii Murfatlar

La peste un secol de activitate neintrerupta, Stațiunea Murfatlar navigheaza prin apele uneori limpezi, alteori tulburi ale istoriei.

Primele plantatii experimentale au fost infiintate in Pepiniera Murfatlar, anul 1907, de catre Serviciul anti filoxeric, plantandu-se cateva soiuri frantuzesti, dintre care trei au trecut cu brio proba timpului: Chardonnay, Pinot gris si Pinot noir. Dupa ani de cautari, se defineste vocatia naturala a podgoriei - producerea vinurilor licoroase, de inalta calitate.

O scurta perioada, intre 1939 si 1942, Pepiniera devine Via Regala. In anul 1942 ia fiinta Statiunea Experimentala Viticola Murfatlar, aflata in subordinea Institutului de Cercetari Agronomice al Romaniei.

Istoric Murfatlar

1907
Primele plantatii experimentale au fost infiintate in Pepiniera Murfatlar, plantandu-se cateva soiuri frantuzesti.
1939
O scurta perioada, intre 1939 si 1942, Pepiniera devine Via Regala
1942
Ia fiinta Statiunea Experimentala Viticola Murfatlar, aflata în subordinea Institutului de Cercetari Agronomice al Romaniei.
1967-2002​
Unitatea functioneaza in coordonarea Institutului de Cercetare și Producție pentru Viticultură și Vinificație Valea Calugareasca.
2002 - prezent​
Statiunea functioneaza in subordinea ASAS Bucuresti, sub actuala denumire: Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura-Vinificatie MURFATLAR.

Intre anii 1967-2002 unitatea functioneaza in coordonarea Institutului de Cercetare si Productie pentru Viticultura si Vinificatie Valea Calugareasca, sub denumirea de Statiunea de Cercetare si Productie pentru Viticultura si Vinificatie Murfatlar.

Cunoaste o perioada de mari progrese, inaugurandu-se actualul sediu, cu renumitele sale opere de arta, vitralii, sala de degustari. Suprafata Statiunii ajunge la un maxim de 1430 hectare. Acum se formeaza o pleiada de specialisti care si-au pus amprenta asupra dezvoltarii viticulturii romanesti. Se creaza soiuri si clone, se concep vinuri de mare clasa, medaliate la concursurile internationale.

Din anul 2002 si pana in prezent, Statiunea functioneaza in subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice ``Gheorge Ionescu Sisesti`` - Bucuresti (ASAS), sub actuala denumire: Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Murfatlar, administrand 108,34 hectare teren proprietatea ASAS si 81,86 hectare teren proprietatea statului. Printre creatiile Statiunii amintim soiurile Columna, Mamaia - pentru vin si Aurana - pentru masa, precum si numeroasele clone de calitate.